Σχοινούσα

Χρήσιμες πληροφορίες
Έχει τακτική συγκοινωνία, από τον Πειραιά με 3 Εβδομαδιαία Δρομολόγια (διάρκεια: 7-8 ώρες με Blue-star Ferries).

Καθημερινή σύνδεση με τα γύρω νησιά (Νάξος, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Αμοργός) με το τοπικό πλοίο «Express Σκοπελίτης».
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Πρακτορείο «Paralos Travel»
T: +30 22850 29349.

Υπάρχει τοπική συγκοινωνία
Λεωφορείο που συνδέει την Χώρα, τη Μεσαριά το Λιμάνι και τις παραλίες.
Θαλάσσιο ταξί «Αιολία», T: +30 697 9618233

Λειτουργεί Αγροτικό Ιατρείο, T: +30 22850 71385 και φαρμακείο.

Το νησί μας, σύντομο ιστορικό

Θέα στη Σχοινούσα με εκκλησάκιΛεπτομέρεια από παλιό σπίτι στη ΣχοινούσαΆποψη οικισμού στη Σχοινούσα

Στο κέντρο σχεδόν των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, στη σκιά της Νάξου κι απέναντι από το ομηρικό νησί των Κυκλώπων, την Ηρακλειά, βρίσκεται η Σχοινούσα.

Μικρή στο μάτι αλλά μεγάλη στα κάλλη, τούτη η Κυκλάδα είναι σπαρμένη στο αρχιπέλαγος για να χαρίσει στους επισκέπτες της ήρεμες διακοπές απ’ αυτές που κανείς θα θυμάται για πάντα.

Με κλίμα γλυκό και δροσερό, που δε χαρακτηρίζεται από απότομες μεταβολές, το νησί έχει συνολικά έκταση 8,51 τ.χμ. και τρεις οικισμούς – το λιμάνι, Μερσίνι, τη Χώρα, που αγναντεύει από ψηλά το πέλαγο κι οι κάτοικοι τη λένε Παναγιά από την εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής και, τη Μεσσαριά, ένα μικρό αγροτικό οικισμό, περιτριγυρισμένο από χωράφια με ξερολιθιές.

Η ονομασία “Σχοινούσα” απαντάται σε έγγραφα της μονής Χοζοβιώτισσας της Αμοργού του 15ου αιώνα. Σε παλιούς ναυτικούς χάρτες του 18ου αιώνα, που υπάρχουν στο Ναυτικό Μουσείο της Ύδρας, το νησί αναφέρεται ως Σχινόζα (S.Quinoze), όνομα που πιθανόν ανήκε στον Ενετό στρατιωτικό διοικητή. Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το όνομά του το νησί το χρωστά στα σχοίνα, τους θάμνους που ευδοκιμούν σ’ όλο το νησί.