Εκδηλώσεις

Χρήσιμες πληροφορίες
Έχει τακτική συγκοινωνία, από τον Πειραιά με 3 Εβδομαδιαία Δρομολόγια (διάρκεια: 7-8 ώρες με Blue-star Ferries).

Καθημερινή σύνδεση με τα γύρω νησιά (Νάξος, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Αμοργός) με το τοπικό πλοίο «Express Σκοπελίτης».
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Πρακτορείο «Paralos Travel»
T: +30 22850 29349.

Υπάρχει τοπική συγκοινωνία
Λεωφορείο που συνδέει την Χώρα, τη Μεσαριά το Λιμάνι και τις παραλίες.
Θαλάσσιο ταξί «Αιολία», T: +30 697 9618233

Λειτουργεί Αγροτικό Ιατρείο, T: +30 22850 71385 και φαρμακείο.

Παραδοσιακές εκδηλώσεις και γιορτές

Παραδοσιακά γλέντια – Πανηγύρια

Παρά τους λιγοστούς κατοίκους της, η Σχοινούσα, διατηρεί ζωντανή μια πολιτιστική παράδοση που μένει αξέχαστη σε όποιον έχει την τύχη να την γνωρίσει.

Επίκεντρο της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής του νησιού είναι το μεγάλο πανηγύρι της Παναγιάς της Ακαθής στη Χώρα, που γίνεται το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου. Προσφέρονται νόστιμα τοπικά φαγητά και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα αναλαμβάνουν να κρατήσουν το κέφι μέχρι το πρωί.

Στις 25 Μαρτίου, στη Μεσσαριά, μετά τη λειτουργία στον ναό της Ευαγγελιστρίας, προσφέρεται φαγητό σε όλο τον κόσμο και το απόγευμα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από τα παιδιά του σχολείου.

Τον Δεκαπενταύγουστο στη Χώρα γίνεται το διήμερο πανηγύρι της Παναγίας, που πλαισιώνεται από μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις και εκθέσεις αγγειοπλαστικής και φωτογραφίας.

Άλλα τοπικά πανηγύρια είναι του Αγίου Νεκταρίου στις 9 Νοεμβρίου, του Αγίου Φιλαρέτου την 1η Δεκεμβρίου και του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, οπότε γιορτάζει το γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται στο φάρο στην είσοδο του λιμανιού, με κύριο έδεσμα τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Πολιτιστικός Αύγουστος

Κάθε χρόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πραγματοποιούνται στο νησί οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Σχοινουσιωτών, που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, μουσική από παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, εκθέσεις φωτογραφίας, παζάρι χειροποίητων προϊόντων, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, συναυλίες κ.ά.

Γαϊδουριάδα – Γαϊδουροδρομίες

Η καθιερωμένη παρέλαση των γαϊδαράκων με τους αναβάτες τους στα σοκάκια του χωριού συνοδεύεται από παραδοσιακά όργανα και από μια μεγάλη ομάδα παιδιών. Έτσι σηματοδοτείται κάθε χρόνο η έναρξη της εκδήλωσης στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται διαγωνισμός των συμμετεχόντων οι οποίοι βραβεύονται για την πρωτοτυπία,  το στυλ και 
τη γενική παρουσία. 


Στη συνέχεια και λίγο πριν τη δύση του ήλιου, πραγματοποιείται «ο αγώνας κούρσας» — στιγμή που πάντα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων.


Μετά τις απονομές των επάθλων, το κέφι κι ο χορός στους δρόμους του χωριού επισφραγίζουν την γιορτή απόδοσης τιμής στα αγαπημένα μας γαϊδουράκια.

Φεστιβάλ φάβας

Κεφάτη εκδήλωση προς τιμήν της  συγκομιδής της φάβας, το φεστιβάλ αποκτά διαρκώς, όπως κι η ίδια η φάβα του νησιού, όλο και περισσότερους λάτρεις που έρχονται από την Αθήνα και τα γειτονικά νησιά για να δοκιμάσουν και να γλεντήσουν νησιώτικα, νόστιμα και … καλοκαιρινά!

Το παραδοσιακό γλέντι, που πραγματοποιείται κάτω από τα μεγάλα δέντρα του προαύλιου χώρου του σχολείου, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής από δημοφιλείς  καλλιτέχνες, με παραδοσιακά τραγούδια και χορό. Προσφέρονται τοπικές λιχουδιές και σπιτικές συνταγές φάβας και άλλων εδεσμάτων που συνοδεύονται από κρασί και ρακή. 

Στην έναρξη της εκδήλωσης οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την καλλιέργεια και την παραγωγή της Σχοινουσιώτικης φάβας, που είναι γνωστή με το όνομα κατσούνι λόγω του σχήματος του φυτού. Η ποικιλία αυτή κέρδισε την πρώτη θέση στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κυκλάδων που έγινε στη Σίφνο το Σεπτέμβριο του 2012.

Στη Σχοινούσα η καλλιέργεια της φάβας έχει παράδοση πολλών ετών, καθώς το έδαφος του νησιού, που είναι σχετικά επίπεδο, με χαμηλούς λόφους, λίγες βροχοπτώσεις και ήπιους νότιους ανέμους, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια αυτού του φυτού. Τη μαγειρεύουν κλασικά, στην κατσαρόλα με ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και νερό που να τη σκεπάζει τέσσερα δάχτυλα, ενώ  προς το τέλος  προσθέτουν και λίγο ελαιόλαδο.