Πεζοπορία-Μονοπάτια

Χρήσιμες πληροφορίες
Έχει τακτική συγκοινωνία, από τον Πειραιά με 3 Εβδομαδιαία Δρομολόγια (διάρκεια: 7-8 ώρες με Blue-star Ferries).

Καθημερινή σύνδεση με τα γύρω νησιά (Νάξος, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Αμοργός) με το τοπικό πλοίο «Express Σκοπελίτης».
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Πρακτορείο «Paralos Travel»
T: +30 22850 29349.

Υπάρχει τοπική συγκοινωνία
Λεωφορείο που συνδέει την Χώρα, τη Μεσαριά το Λιμάνι και τις παραλίες.
Θαλάσσιο ταξί «Αιολία», T: +30 697 9618233

Λειτουργεί Αγροτικό Ιατρείο, T: +30 22850 71385 και φαρμακείο.

Διαδρομές και μονοπάτια για πεζοπορία

Το νησί είναι μικρό, με ομαλό έδαφος, και ενδείκνυται για πεζοπορία (για το γύρο του αρκεί 1,5 ώρα). Περπατώντας κανείς στα λιθόστρωτα ή χωμάτινα δρομάκια του θα μαγευτεί από τον πλούτο των εικόνων και θα ανακαλύψει μια σπάνια χλωρίδα, που περιλαμβάνει πολλά ενδημικά φυτά των Κυκλάδων αλλά και πολλά δέντρα, δίνοντας έτσι μια διαφορετική εκδοχή του κυκλαδίτικου τοπίου. Η Σχοινούσσα περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

Προτεινόμενες διαδρομές είναι:

1. Χώρα – Κορυφή Βάργιες – Γερολιμνιώνας

Διαδρομή 3,5 χλμ. που οδηγεί στο ψηλότερο σημείο του νησιού, στα 133 μ., με τον παλιό ανεμόμυλο, απ’ όπου η θέα προς τα γύρω νησιά είναι εκπληκτική. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η παραλία του Γερολιμνιώνα, χωρίς πρόσβαση για τα οχήματα.

2. Χώρα – Μεσσαριά – Κάμπος – Ψιλή Άμμος

Διαδρομή 2,7 χλμ. οδηγεί στη Μεσσαριά, όπου βρίσκεται ο παλιός ανεμόμυλος και η εκκλησία της Ευαγγελίστριας με το ωραίο χρωματιστό τέμπλο του 1909. Στην ψηλότερη, βραχώδη περιοχή της Μεσσαριάς υπάρχει ένας δεύτερος ανεμόμυλος και μερικές παλιές εγκαταλελειμμένες πετρόκτιστες κατοικίες, που θυμίζουν άλλες εποχές. Μετά τη Μεσσαριά υπάρχουν αμπελώνες, αλλά και η μεγάλη, σχεδόν επίπεδη έκταση του Κάμπου, που καλλιεργείται και είναι καλό βοσκοτόπι. Η διαδρομή καταλήγει στην παραλία της Ψιλής Άμμου, όπου η άμμος φτάνει ως ψηλά στο λόφο.

3. Χώρα – Σταυρός – Λόφος Προφήτη Ηλία – Αλμυρός

Διαδρομή 1,5 χλμ. που περνά από τον παλιό οικισμό του Σταυρού και συνεχίζει προς την κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται φρούριο των κλασικών χρόνων. Η διαδρομή καταλήγει στην πανέμορφη παραλία του Αλμυρού.

4. Χώρα – Λιμάνι

Διαδρομή 1,2 χλμ. κατά την οποία μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη «σπηλιά του Πειρατή», που βρίσκεται κοντά στην ακρογιαλιά, δίπλα στο πηγάδι, πάνω ακριβώς από το λιμανάκι.

5. Χώρα – Τσιγγούρι

Σύντομη διαδρομή (500 μ.) που καταλήγει στην κοσμοπολίτικη παραλία Τσιγγούρι με τα διαυγή καταγάλανα νερά. Στην περιοχή Τσιγγούρι έχει εντοπιστεί μεγάλος οικισμός των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, και μια παλαιοχριστιανική βασιλική.

6. Χώρα – Λιβάδι – Χερσόνησος Αγίου Βασιλείου

Διαδρομή 1 χλμ. με υπέροχη θέα προς τις νησίδες Οφιδούσα και Αγριλός, που οδηγεί στη γαλήνια παραλία Λιβάδι με τα κρυστάλλινα νερά. Εδώ αρχίζει η χερσόνησος του Αγίου Βασιλείου, με τον βυζαντινού τύπου ολόλευκο ναό και την ομώνυμη παραλία στο άκρο της.